Főszerepben a Millenium Háza

Megint A Liget.  :-)

Tudjátok, az egyik kedvencem.

Részt vettem egy remek programon, a Millenium Házának köszönhetően.
Aktív 60+  :-) Kis korengedménnyel. :-)
Főszerepben: a Millenium Háza címmel indult az előadás, a bejárattól.
Napsütős, madárcsicsergős reggel, nem is lehetett volna jobban megtervezni.

Nagyon sok érdekes dolgot tudtam meg az épületről, és a Liget egyéb dolgairól.
A teljesség igénye nélkül néhány izgalmas tény.
Ez az épület a Városliget egyik legrégibb építménye amit Olof Palme-ház néven is ismertek, mert az idevezető út elején található a fent említett svéd politikus emlékműve.

Eredetileg műcsarnoknak épült az 1885-ős Országos kiállításra.
Pfaff Ferenc műve, aki eddig leginkább vasútállomásokat tervezett. Ez kicsit talán fel is fedezhető ha jobban megnézzük az épületet.

Zsolnay Vilmos ólommázas majolikadíszítményei csodálatos stíluskavalkáddal díszítik az épületet, aki egyébként akkor még nem volt nagyon ismert. 
Érdemes aprólékosan tanulmányozni a sok-sok apróbb, nagyobb részletet, domborművet, mert az egyiptomi nőalakoktól, a szárnyas oroszlánokig, és Michelangelo-tól Raffaello-ig valamint Leonardo-ig rengeteg csodát lehet felfedezni. 

Később egészségügyi csarnokként is működött, majd a második világháború alatt megsérült.
A 2017-es helyreállításnak köszönhető a jelenlegi csodálatos állapot.
A rózsakert és a Zsolnay szökőkút már csak hab a tortán.
Persze a szökőkútról már leloptak egy halat.....nyilván. Tipikus.....
Most helyrehozva.

A rózsakertben 1500 tő rózsa található. Az nem semmi! Pláne mikor virágzik!
Egyébként azt is megtudtam ( és itt hívnám fel a nagy favédők figyelmét !!), több mint 7000 fa van a Ligetben. Az egyik régóta itt dolgozó kertész szerint bizony túlzsúfolt!! Mi nem látjuk ( a fától az erdőt...), hisz a talaj felett nem feltűnő. De alul szegények gyökerei szkanderozhatnak hogy elférjenek, és elég tápanyaghoz jussanak. Nodepláne a Városliget talaja nem túl kedvező a fáknak, mivel homokos. Ezért aztán inkább oldalra futnak a gyökerek, így fordul elő gyakrabban a nagyobb viharoknál hogy kidőlnek.
Kiderült, a Királydomb is mesterséges, alatta sok pl az építési törmelék. A domb ugye az István a király megrendezéséből kifolyólag kapta a nevét, erről pedig azt tudtam meg hogy eredetileg Óbudára tervezték!
Az egyik kedvenc szobrom lett a közelben, nem túl feltűnő helyen lévő Olvasó lányok. Stróbl Alajos alkotása, mely eredetileg a Jókai szobor mellékcsoportjának készült. 


És itt van még Rudolf trónörökös szobra, ami csak azért úszta meg a beolvasztást, mert sima vadász ruhában van és nem volt rajta a neve!


Hazafelé nyilván nem hagyhattam ki a legújabb látványosságot, a Ballon kilátót! Tutira ki is fogom próbálni, bár gyanítom, megint sponzorokra lesz szükségem. :-) Még a Zsolnay szökőkútnál hallgattam az előadást, mikor tesztelték, és először felengedték. 




Levonva a konzekvenciát, a Városliget továbbra is az egyik fő kedvencem. Gyönyörű, változatos, izgalmas és tanulságos. És a miénk!




Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Valóban nagggyon Dur(ó)va...!!??

Szigetelés a magunk módján!

Riasztóan jó délután. :-)